hogere cyclus


hogere cyclus 1.0

(wetenschap; onderwijs en opvoeding)

de drie hoogste klassen van het middelbaar onderwijs

Algemene voorbeelden


Er werd destijds een onderscheid gemaakt tussen een lagere cyclus van 3 jaar en een hogere cyclus van 3 jaar.

www.agii.be/.../nota_nationaliteit_diploma_hoger_secundair_onderwijs_aangepaste_v...,

Nergens ter wereld werkt men echter met (belangstellings)domeinen, maar wel met een klassieke indeling in algemeen vormende studierichtingen (aso, vwo, gymnasium ...) en anderzijds meer specifieke (technisch-, kunst- of beroepsgerichte). Vlaanderen speelt dus cavalier seul. We zijn overigens ook het enige land ter wereld dat destijds de goede indeling in 3 jaar lagere en 3 jaar hogere cyclus hebben opgedoekt. Het te laat overstappen naar het tso is vaak het gevolg van onze 3x2 leerjaren-structuur - waarbij men de leerlingen wijs maakt dat ze zonder problemen na de 2de graad nog kunnen overstappen naar het tso. Waarom werken we niet opnieuw met een lagere en hogere cyclus - zoals ook de Leuvense prof. Jan Van Damme al jaren als prioriteit voorstelt.

www.onderwijskrant.be/.../Masterplan%20secundair%20onderwijs%20commentaar%2...,

In de hogere cyclus van het secundair onderwijs kan je als leraar het gebrek aan objectiviteit en betrouwbaarheid van het internet aankaarten in de les.

http: //www. ond. vlaanderen. be/ict/veilig_ict/Veilig_internet_tips. pdf,

Zo besloot men in de provinciale middelbare school in de Voerstreek ook een hogere cyclus te organizeren vanaf volgend schooljaar.

De Standaard,

Dat de oudste zoon niet aardde in het Franse jezuïetencollege van zijn vaderstad hoeft dus niet te verwonderen. Voor de volgende twee jaar werd het Neerpelt, waar priester-leraar Van den Hende, een gedreven veldbioloog, Wildiers' interesse voor de natuurwetenschappen prikkelde. De hogere cyclus zou hij voltooien aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen.

De Standaard,